renande kur?

Fem enkla tips ? och mat för hela helgen

Här är fem tips som får dig att komma igång med detox.

1. Ta dig tid

Boka in en egen-helg så snart du kan. En helg fri från stress, men fylld av vila och långpromenader.

2. Gör en inköpslista

Kolla igenom listan över bra detoxmat och skriv upp vad som behöver inhandlas. Se gärna till att att ha en stavmixer eller juicepress hemma så blir det lättare och roligare att göra goda och nyttiga fruktdrycker.

3. Drick te och råsaft

Kanske vill du även komplettera med hemmadetox-produkter: örttabletter, grönt te, råsaft från björk och massageolja, som alla stimulerar utrensning. Fråga efter dem i hälsokostaffären.

4. Undvik alkohol och godis

Motionera, men undvik hård träning. Drick minst 2 liter vatten om dagen, så minskar risken för huvudvärk. Försök att få minst åtta timmars sömn per natt. Börja dra ner på kaffe, alkohol, godis, kakor och fettrik mat minst två dagar innan du sätter gång med detoxen.

5. Belöna dig

Och till sist: Tänk ut en bra belöning till dig själv som du kan se fram emot efter avslutad kur.

Här är mat för hela helgen:

Börja alltid dagen med varmt citronvatten (1 dl varmt vatten + saft från en 1/2 citron). Drick gärna örtte, grönt, vitt eller rött te. Lung Ching, ett grönt kinesiskt te av hög kvalitet, är utrensande och perfekt att dricka under en detoxkur.

Gör så här:

1. Koka upp vatten och låt det svalna till 80°C.

2. Låt bladen dra cirka 60 sekunder vid första bryggningen och något längre vid nästa.

3. Använd cirka 1 tsk per person. Det går även att äta bladen.

Frukost: Yoghurt med bär

1 dl turkisk eller grekisk yoghurt

(10 %) eller naturell sojayoghurt

2 dl blandade bär eller färsk frukt

 


Gör så här:

1. Skär bären eller frukten i tärningar. 2. Toppa sedan yoghurten med bär, naturella nötter och frön.

Juice och avocado

Färskpressad fruktjuice

1 avokado

En näve naturella nötter

Gör så här:

1. Ta 200 gram färsk ananas eller en blodgrapefrukt.

2. Kör i mixer och häll upp juicen i ett glas. Servera genast.

3. Dela avokadon och skär upp i klyfor eller ät den med sked.

Lunch:

Detoxsoppa

Ett knippe bladselleri

Ett knippe bladpersilja

1 gul lök

3 potatisar

0,5 dl solrosfrön

1 burk bönor

(valfri sort)

2 msk sojagrädde

Svartpeppar

Gör så här:

1. Hacka bladsellerin, bladpersiljan och löken.

2. Tärna potatisen.

3. Koka upp 8 dl vatten i en kastrull och lägg i grönsakerna, potatisen och solrosfrön.

4. Koka i 25 minuter och mixa soppan.

5. Tillsätt bönor, sojagrädde och svart-

peppar. Låt koka ihop någon minut.

Bönsallad med wokade grönsaker

Bönor

2 broccolibuketter

1 gul och en grön squash

Brysselkål

Bladpersilja

Valnötter

 


Gör så här:

1. Koka torkade bönor enligt förpackningen, för 4 personer.

2. Woka broccoli, squash och brysselkål i olja.

3. Blanda med bönorna och lägg upp på tallrik. Häll på dressing gjord på 2 msk äppeljuice och 2 tsk senap.

4. Toppa med hackad bladpersilja och 50 g valnötter.

Mellanmål

Juice och bär

Färskpressad juice, hemmagjord eller köpt ? typ Brämhults.

100 g nötter eller frön

1 avokado

Färska frukter eller bär

Middag:

Grillad halloumi med zucchini och aubergine

1 zucchini

1 aubergine

4 bitar halloumiost

Timjan

2 tomater

1 äpple

Gräslök

Salt och peppar

 


Gör så här:

1. Skär zucchini, aubergine och halloumio i centimetertjocka skivor.

2. Gnid in skivorna med olivolja. Krydda auberginen med salt och timjan.

3. Stek grönsakerna och osten. Tärna tomat och äpple och lägg i en skål.

4. Krydda med salt, peppar, vinäger, olja och skuren gräslök. Varva aubergine, zucchini och halloumiost direkt på tallrikarna.

Varm råkost med aramealger

Aramealger och tamarisoja, finns att köpa i hälsokostbutiker

2 morötter

1 kålrabbi

Vårlökar

1 vitlök

2-4 cm ingefära

Sesamfrön

Gör så här:

1. Lägg aramealger i blöt i cirka 20 minuter. Skala och skär morot och kålrabbi i stavar. Strimla vårlök.

2. Skala och riv vitlök och ingefära fint. Hetta upp en stekpanna med lite sesamolja.

3. Lägg i ingefära, vitlök och tamarisoja. Tillsätt grönsakerna och stek på medelvärme i några minuter.

4. Ta upp algerna från vattnen och krama ur vätskan. Lägg i stekpannan och låt steka någon minut. Strö på sesamfrön och servera. Kan serveras med tofu.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback